E-mobilitás e-verywhere
Vállaljuk elektromos autó töltőállomás telepítését otthoni és társasházi környezetben, vállalati- és irodaházi parkolókban, valamint cégek telephelyein egyaránt. Szükség estén a komplett infrastruktúra kiépítésében is segítünk. Kérhet akár autótípusra szabottan egyedi ajánlatot.

A General NRG az e-autók töltéséhez és a töltőállomások kialakításához a hazai gyártású ViatorPower termékeit ajánlja.


Az autóipar forradalmi változásokat él át napjainkban. Az elektromos- és plug-in hybrid autók szinte napról-napra veszik át a környezetet sokkal nagyobb mértékben szennyező benzines- és dízel autók helyét. Ez az új és egyre nagyobb teret hódító technológia újfajta üzemanyag-ellátó infrastruktúra kiépülését is szükségessé teszi. Az elektromos autók tulajdonosai az elektromos hálózatról töltik autóikat. Az pedig szinte mindenki otthonában és munkahelyén is elérhető. Csak a megfelelő eszközre van szükség, amellyel az elektromos járművekhez lehet csatlakoztatni. A ViatorPower egy hazai gyártású elektromos autó töltő készülékcsalád a járművek gyors és biztonságos töltéséhez. Ez a webáruház is segítséget nyújt ahhoz, hogy megismerje az elektromos töltéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és ki tudja választani az autójához optimális egyéni és a kisközösségi töltőkészüléket.


Elektromos autók gyors töltése


Az elektromos autónak általában gyári tartozéka az a töltő, amellyel egy háztartási konnektorról is lehet a kocsit tölteni. Ezeknek a készülékeknek a teljesítménye korlátozott, általában nem több, mint 2…2,5 kW. Ezért a töltés velük nagyon lassú. A gyorstöltők az elektromos hálózatba fixen be vannak kötve és akár 22 kW teljesítménnyel is tölthetik az autót. Lényegesen gyorsabban, mint a hordozható töltők. A ViatorPower töltők mindegyike ilyen gyorstöltő, amelyekben modern, mikroprocesszoros vezérlés irányítja a teljes töltési folyamatot és garantálja az elektromos járművek optimális és gyors töltését.


Az elektromos autó biztonságos töltése


Az elektromos autó töltő elsődleges és legfontosabb feladata a töltés biztonságának a garantálása. A ViatorPower töltők tervezésénél és gyártásánál is a legfontosabb szempont a biztonság. Töltőink megfelelnek minden, az elektromos járművek töltésére és az érintésvédelemre vonatkozó európai és hazai szabványnak és előírásnak. A gyártás során minden készüléket egyedileg tesztelünk, azok minden fontos paraméterét ellenőrizzük, hogy a biztonságot garantáljuk. A ViatorPower töltők egyaránt alkalmasak bel- és kültéri használatra. Azokat – a maximális biztonság érdekében – csak szakképzett villanyszerelő telepítheti. Ehhez a szakembereknek a készülékekhez mellékelt telepítési segédlet nyújt segítséget, az üzembe helyezéshez speciális termékismeretre nincs szükség.

Elektromos autók gazdaságos töltése

Hisszük, hogy a ViatorPower elektromos autó töltők az egyik legjobb ár / érték aránnyal rendelkező ilyen készülékek a piacon. Magyarországon készülnek és magas arányban tartalmaznak hazai beszállítóktól származó alkatrészeket. A gyártás rugalmassága lehetővé teszi egyedi igények szerinti töltők összeszerelését is – például színben, egyedi logóval, opcionális kiegészítőkkel. Minden ViatorPower töltőre 2 év jótállást biztosítunk.


Az elektromos autók töltése


Az elektromos járművek akkumulátorait legegyszerűbben közvetlenül a váltakozó áramú (AC) elektromos hálózatból lehet tölteni. Biztonsági okokból azonban az elektromos hálózatot nem közvetlenül, hanem egy töltőberendezés (Electric Vehicle Supply Equipment – EVSE) közbeiktatásával lehet csak az autókhoz csatlakoztatni.

Az elektromos autó töltő mindenek előtt a biztonságot garantálja. „Intelligens konnektornak“ is nevezhetnénk őket. Adatcserét folytatnak az autóval és számos, az érintésvédelem és a biztonság szempontjából fontos paramétert ellenőriznek mielőtt az életveszélyesen nagy töltőáramot az autó töltőbemenetére kapcsolják.


Elektromos autó töltő készülékek teljesítménye


A hálózati elektromos autó töltők általában négyféle teljesítményben készülnek. 3,7 kW (1 fázis, 230 V, 16 A). 7,4 kW (1 fázis, 230 V, 32 A). 11 kW (3 fázis, 400 V, 3 x 16 A). 22 kW (3 fázis, 400 V, 3 x 32 A). A töltő által biztosított hálózati elektromos áramot az autó fedélzeti töltője fogadja és alakítja át az akkumulátor töltéséhez megfelelően. Kizárólag az autó fedélzeti töltőjének teljesítménye határozza meg, hogy milyen maximális árammal – azaz milyen gyorsan – lehet tölteni az autó akkumulátorát.

A töltés akkor optimális, ha a jármű fedélzeti töltője és a hálózati töltő közel azonos teljesítményű. Ha ez a két érték eltérő, akkor mindig a kisebb teljesítménnyel történik a töltés. Tehát például hiába használunk egy 7 kW-os fedélzeti töltővel rendelkező autóhoz 22 kW teljesítményű töltőt. A jármű töltése úgyis csak 7 kW teljesítménnyel történik, mert az autó fedélzeti töltője nem képes nagyobb teljesítmény felvételére.

Egyes elektromos autókat nagyon nagy teljesítményű (50 … 350 kW) egyenárammal (DC) is lehet tölteni. Ezt hívják villámtöltésnek, amivel akár 30-40 perc alatt is fel lehet tölteni az akkumulátort. Az elektromos autók egyenáramú töltése teljesen más módon és más eszközökkel történik, mint a váltakozó áramú hálózati töltés. A villámtöltők nagy beruházás-igényű, drága berendezések, amiket elsősorban olyan helyeken telepítenek, ahol a villámgyors töltés kritikus (pl. autópályák és nagy parkolóhelyek közelében).


Az elektromos autók töltőcsatlakozói


A töltőkészülékek speciális csatlakozókkal szerelt töltőkábelen keresztül kapcsolódnak a járművekhez. Ezek a csatlakozók kizárólag az autók töltésére alkalmasak. Biztosítják a megbízható, nagy teljesítményű villamos csatlakozást, valamint a töltő és a jármű közötti adatkommunikációhoz szükséges kapcsolatot. A váltakozó áramú (AC) töltőkhöz jelenleg kétféle csatlakozó használatos – az 5 pólusú Type1 és a hét pólusú, Type2 csatlakozók.

Mindig az elektromos jármű gyártójának döntése, hogy melyik típusú csatlakozót építi az autóba. A töltőkábelnek a járműhöz kapcsolódó végén mindig az adott autótípusnak megfelelő csatlakozónak kell lennie, egyébként nem lehet a töltőt a járműhöz csatlakoztatni. A kétféle csatlakozó egymással nem felcserélhető. A töltőkábelekhez tilos használni bármiféle hosszabbítókat, átalakítókat, mert ez életveszélyes lehet!

A Type1 csatlakozó csak 1 fázisú, általában max. 32 A (max. 7,4 kW teljesítményű) töltést tesz lehetővé. A Type2 csatlakozó 1 és / vagy 3 fázisú, fázisonként általában max. 32 A (összesen max. 22 kW teljesítményű) töltést tesz lehetővé.

Egyes elektromos autóknál egyenáramú (DC) villámtöltés is lehetséges és egy ezt lehetővé tévő külön csatlakozóval is rendelkezhetnek. Ezeknek szintén két típusa terjedt el. Az úgynevezett CHAdeMO csatlakozó közvetlen DC töltést biztosít az akkumulátoroknak 50 kW teljesítményig. A CCS egy kombinált csatlakozó – amelynek felső Type2 csatlakozója egy AC, felső és alsó része közösen pedig DC töltő-csatlakozó.


Hogyan válasszon elektromos autó töltőkészüléket?


Javasoljuk, hogy a legmegfelelőbb gyorstöltő készülék kiválasztásához az alábbiakat vegye figyelembe:

Elektromos autó töltő teljesítménye

Ha autójához optimális töltőkészüléket szeretne, akkor olyat válasszon, amelynek teljesítménye közel azonos autója fedélzeti töltőjének (inverterének) teljesítményével. Ezzel tudja biztosítani a leggyorsabb hálózati töltést, amit járműve elektromos rendszere lehetővé tesz. Feltétlenül ellenőrizze, hogy a szükséges elektromos teljesítmény a felszerelés helyén rendelkezésre áll-e. Mert ha nem, akkor kérjen áramszolgáltatójától teljesítmény-bővítést.


Elektromos autó töltő típusok


Döntse el, hogy a beépített töltőkábellel és az autójának megfelelő Type1, vagy Type2 csatlakozóval rendelkező eCABLE, vagy a szabványos csatlakozó aljzattal szerelt ePLUG típusú töltőt használná-e szívesebben. Az eCABLE töltő használata igy egyszerű és kényelmes, mert nincs szükség külön töltőkábelre. Az ePLUG készülékhez mindig külön töltőkábelre van szükség, de megfelelő kábelek használatával univerzálisan tölthetők vele Type1 és Type2 csatlakozóval szerelt autók is. Plug-in-hybrid autóhoz ésszerű alternatíva lehet az eCABLE+ Plug-In Edition készülék is, amit akár házilag is üzembe lehet helyezni, mert nem kell szakembert hívni. Ha a nagy teljesítményű, prémium készüléket preferálja, akkor valószínűleg a Home Premium Edition készülékek közül célszerű választani. Ha Ön elégedett az autóhoz tartozékként adott konnektoros töltő teljesítményével,akkor fontolja meg az eSTART készülék felszerelését a garázsba.


Opciók, kiegészítők, szerelvények


Ha például eCABLE töltőkészüléket szeretne, akkor ki kell választania, hogy annak töltőkábelére Type1, vagy Type2 csatlakozó legyen-e szerelve, mert igy tudja  az autójának megfelelőt rendelni. Célszerű lehet a töltőhöz installációs készletet is rendelni. Abban az esetben, ha nincs autójához töltőkábel, akkor azt mindenképpen javasolt beszerezni. Amennyiben segítségre van szüksége, akkor lépjen velünk kapcsolatba, mert készséggel segítünk Önnek a legmegfelelőbb töltő kiválasztásában.


Biztonságos és elektromos energiával teli, jó utat kívánunk!


Hibrid és elektromos autója töltéséhez válasszon egy ViatorPower elektromos autó töltőt, és nem lesz más dolga, mint csatlakoztatni az elektromos autó töltőt a járművéhez, mert a többit a majd Ő elvégzi. Felvillanyozza autóját – gyorsan és biztonságosan, de igy gazdaságosan. Ön pedig csak élvezze az elektromos autózás semmi máshoz nem hasonlítható különleges élményét!

A szakterületen együttműködő stratégigai parterünk  

Encase Kft.