Klíma és szellőzéstechnika
A korszerű szellőzési rendszerek tökéletesen alkalmazkodnak mindennapi életünkhöz és az épületben végzett tevékenységhez igazodva, észrevétlenül gondoskodnak arról, hogy mindig a szükséges mennyiségű friss levegő legyen otthonunkban.

Életritmusunkhoz igazodó szellőzés


Életünk legnagyobb részét, közel 90 %-át épületekben töltjük. Otthonunk, a munkahelyünk, az iskola, az óvoda mind-mind zárt tér, amelyek levegőjét naponta hosszabb időn keresztül lélegezzük be. Az energiatudatosság jegyében tökéletes hőszigeteléssel látjuk el épületeinket és korszerű, fokozott légzárású nyílászárókat alkalmazunk. Ezáltal egy egészen más életkörnyezet alakul ki, mert az épületek „bedobozolásával” egyidejűleg meggátoljuk a természetes légcserét is. Szellőzés hiányában a lakásban termelődő pára és egyéb, a lakásban felgyülemlő szennyező anyagok sem tudnak eltávozni a helyiségekből, amely a párásodás, penészedés problémájához vezet. A gyakori ablaknyitásos szellőztetés megoldást jelenthet, de ha kiengedjük a meleget az ablakon, akkor mi értelme a vastag hőszigetelésnek, és a légtömör, jól szigetelt nyílászáróknak?


A korszerű szellőzési rendszerek tökéletesen alkalmazkodnak mindennapi életünkhöz és az épületben végzett tevékenységhez igazodva, észrevétlenül gondoskodnak arról, hogy mindig a szükséges mennyiségű friss levegő legyen otthonunkban, ugyanakkor megkímélnek az ablaknyitás okozta szellőzési hőveszteségtől.

Az energiatakarékos, páraszabályozott Aereco központi ventilátoros rendszer, csak ott és akkor szellőztet, amikor és ahol ténylegesen indokolt. A páraszabályozott szellőzés működése nagyon egyszerű. A légbevezető és légelvezető elemek érzékelik, hogy hol van szükség légcserére és a párás levegőt felhasználva „kommunikálnak” egymással és automatikusan oldják meg a párás, szennyezett levegő eltávolítását.


Automata hővisszanyerős szellőztető rendszer, légcsere berendezések kiépítése


Az elszívás a szellőztető rendszerek használatával jelen van a hétköznapi életben is, de ipari létesítmények számára napjainkban több területen is nélkülözhetetlen a szellőztetéstechnika és a légtechnika megléte. Az intelligens szellőztető rendszerek az energia költségek és az üzemeltetési költségek csökkentése mellett a magasabb szintű üzembiztonság elérésében is szerepet játszanak. A légtechnika az elszívás és befújás a friss levegő biztosítása mellett a különböző atkák és penészgombák kialakulásának megakadályozásában is nagy szerepet játszik.


A légtechnikai rendszerek és az ipari szellőztető rendszerek előnyei és felhasználási területei:


– vendégtér és munkatér friss levegővel való ellátása
– elhasznált levegő elszállítása
– konyha elszívó berendezések tervezése és kivitelezése
– raktárak, csarnokok szellőztetése
– uszodák és egyéb vízi létesítmények pára elszívása
– ipari létesítmények és gyártósorok pormentesítése
– garázsok és fokozottan veszélyes helyek szén-monoxid (CO2) elszívása
– laborokban és steril helységekben technológiai levegő utánpótlása


Energia management


Az ipari felhasználásban az energia management jelenti azt az összetett rendszert, amely képes komplexen beavatkozni a szellőztető rendszerek működésébe. Az intelligens rendszerek segítenek meghatározni a tényleges terhelési értékeket, amiket később a teljesítménykorlátozás és szabályzás által összhangba hoznak a lekötött teljesítménnyel. Egy hatékonyan kiépített rendszerrel lehetőségünk nyílik:


– távfelügyelet a rendszer felett
– mérési vagy távmérési lehetőségek
– teljesítmény analizálás a múlt és jelen adatainak összevetése és elemzése
– prognosztizálás által a jövőbeli fogyasztási értékekre vonatkozó előrejelzések
– beavatkozás a működési folyamatokba
– automatikus vezérlés
– alacsony zajszint
– a fordulatszám könnyű szabályzása a magasabb teljesítmény érdekében


Hővisszanyerős szellőztető rendszerek


A hővisszanyerős szellőztető rendszerek célja a gazdaságosság. A szellőztető rendszer az épületből kifújt levegőt nem csupán kijuttatja a helységből, de az abból kivont a hővel melegíti fel a frissen beszívottat. Az ilyen típusú rendszerek esetében a hőveszteség csupán 10 %!


Összhang a többi rendszerrel


Amennyiben a szellőztető rendszerünk az épületautomatikában használt intelligens rendszerek által van vezérelve, lehetőségünk nyílik előre meghatározott értékek alapján történő vezérlésre. A távoli vezérlés lehetősége mellett, a rendszer automatikusan szabályozza a ventilátorok fordulatszámát annak érdekében, hogy a helységben a levegő összetétele megfelelő legyen. Az intelligens viselkedésnek köszönhetően a szellőztető rendszer összekapcsolható a hűtő és fűtő egységekkel is, ami által energiatakarékosabban érhetjük el a kívánt hőfokot.


Redőnyvezérléssel összekapcsolva a rendszerünk a jobb hatásfok elérése érdekében redőnyeinket és zsaluziáinkat is oly módon irányítja, hogy minél kisebb energiaveszteséggel érjük el a megfelelő helység hőmérsékletet.

A szakterületen együttműködő stratégigai parterünk  

Minker Kft.