Title
I'm a paragraph. I'm connected to your collection through a dataset. Click Preview to see my content. To update me, go to the Data Manager.

VILLAMOS BERENDEZÉSEK FELÜLVIZSGÁLATA

Minden villamos berendezést új létesítés után beüzemelés előtt, és utána jogszabályban meghatározott időszakonként kötelező villamos szabványossági vizsgálattal kelligazolni, hogy megfelel a létesítési és biztonsági szabványoknak, rendeleteknek.

Új villamos berendezés beüzemelése előtt MSZ HD 60364 szabvány szerinti első felülvizsgálattal kell igazolni, hogy a villamos kivitelezés a terveknek megfelelően és a szabványosan lett elvégezve. Ilyenkor el kell végezni az első érintésvédelmi felülvizsgálatot is. Az első felülvizsgálat alkalmából csak hibátlan jegyzőkönyv adható ki. Ha a felülvizsgáló valamilyen szabványossági hibát talál, a hibát ki kell javítani és csak utána lehet a jegyzőkönyvet kiállítani az első felülvizsgálatról.

Az időszakos villamos felülvizsgálatot a nevéből adódik, nem új berendezés felülvizsgálatáról van szó, a villamos berendezés már használatban van. Az időszakos villamos felülvizsgálat gyakoriságát rendeletben szabályozzák.

A vizsgálat elvégzése kötelező, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a villamos berendezés biztonságos, és nem használódót, öregedett olyan mértékben hogy, veszélyt jelentsen a kezelőjére, vagy a környezetében tevékenykedő emberekre. Az üzem biztonságát ne veszélyeztesse.

A villamos berendezések időszakos szabványossági felülvizsgálata több szempont szerint történik. Ezek teljesen eltérő felülvizsgálatok, más szempontok szerint történik, így külön jegyzőkönyv kerül kiállításra.
A felülvizsgálat gyakorisága is más lehet, és külön rendelet írja elő őket. Mind két vizsgálat elvégzése kötelező, az egyik vizsgálat nem helyettesíti a másikat.

Munkavédelmi szempontok alapján el kell végezni az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot. Ezt a vizsgálatot kötelezően a 10/2016.(IV.5) NGM rendelet írja elő és szabályozza a vizsgálat gyakoriságát is.
Ez a vizsgálat leginkább arra irányul, hogy a villamos gépek, berendezések ne okozzanak áramütéssel végződő balesetet.

A vizsgálat kisebb részben szemrevételezésből áll, de leginkább érintésvédelmi műszerrel ellenőrizzük, hogy az érintésvédelem hibátlan, a villamos készülékek meghibásodásuk esetén sem tudnak áramütéssel végződő balesetet okozni. A védelmi kés zülékek testzárlat esetén azonnal leoldanak, így akadályozzák meg az áramütést.

Tűzvédelmi szempontból is ellenőrizni kell a villamos hálózatot és berendezést.
A villamos berendezések időszakos tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálata, ezt a mindenkor hatályos OTSZ írja elő, szabályozza a vizsgálat gyakoriságát.

A villamos felülvizsgálatot az OTSZ szerint maghatározott módon kell elvégezni, a vizsgálat elsősorban tűzmegelőzése szempontjából kötelező elvégezni.

A vizsgálat arra irányul, hogy a vezetékhálózat és gépek nem melegszenek-e olyan mértékben, hogy tüzet okozz anak. Illetve a használatuk alatt nem romlott a szigetelésük az estleges melegedés folytá n annyira, hogy veszélyeztessék a további gondtalan működést.

A vizsgálat nagyobb részben szemrevételezéssel adatrögzítéssel történik, de közben el kell végezni a szigetelésmérést is. A szigetelésmérés eredménye határozza meg, hogy az esetleges melegedés, nem öregítette meg annyira a vezeték berendezés szigetelését, hogy az már hosszútávon nem tudja üzembiztosan ellátni a feladatát, esetleg további szigetelésromlás áthúzáshoz, tűzhöz vezethet.